De bästa fotbollsarenorna i England*

Fotbollsresor till England

Vilken är den fobollsarena i England som bjuder på den bästa upplevelsen? Det är inte säkert att det är ditt favoritlags hemmaarena. Det kan, även om det svider att erkänna det, vara de främsta rivalernas. Men det kan lika gärna vara en arena som du inte hade hört talas om, fast du trodde att du kunde allt om engelsk fotboll. 

Vilken som är den bästa fotbollsarenan i England är naturligtvis extremt subjektivt. Till stor del beror det på att vi människor är olika, och värderar olika faktorer olika högt. Det torde dock inte råda någon tvekan om att atmosfär är det allra viktigaste för en fotbollssupporter. Det, i kombination med kvaliteten på spelet, är ju vad som ger Premier League dess charm.

Chelseas hemmaarena

Premier League-fansens ranking

När brittiska fotbollsfans för två år sedan skulle ranka arenorna i Premier League, i ett flertal olika kategorier, såg fem i topp-listan ut så här för den viktigaste kategorin, atmosfär:

  1. White Heart Lane
    Tottenham Hotspurs hemmaarena fram till år 2017, det år som undersökningen gjordes. Idag spelar Spurs på närbelägna Tottenham Hotspurs Stadium, Londons största klubbarena, med en kapacitet på 62062.
  2. Liberty Stadium
    Denna arena ligger faktiskt inte i England, utan i Wales, och är hem inte bara för Swansea City, utan också för rugbylaget Ospreys. Den rymmer 21088 sittande åskådare, vilket knappast är mycket för Premier League (där Swansea har spelat), men å andra sidan betyder färre platser många gånger bättre stämning, och inte sällan kortare toaköer.
  3. Anfield
    Anfield behöver knappast någon närmare presentation, eftersom det är Liverpools hemarena, och har varit det ända sedan klubben grundades 1892. Men visste du att den dessförinnan var hemmaplan för en annan klubb, nämligen Everton? Denna Premier League-klubb, också hemmahörande i Liverpool, hade Anfield som hemmaarena från 1884 till 1891. Idag är Anfield Englands sjunde största fotbollsstadion, med en kapacitet på 54074 åskådare. Publikrekordet är dock högre än så: 61905 såg matchen mellan Liverpool och Wolverhampton 2 februari 1952. På den tiden hade dock arenan ståplatser.
  4. The Hawthorns
    Ännu en Championship-arena hittar vi på fjärdeplats, nämligen hemmaplan för West Bromwich Albion F.C. Arenan rymmer 27002 sittande åskådare, och planen är täckt med en blandning av konst- och naturgräs.
  5. St Mary’s Stadium
    Southhampton F.C:s hemmaarena är den nyaste på denna lista, och visar att även relativt nybyggda arenor kan ha själ. St Mary’s stod färdig 2001, och har en publikkapacitet på 32505 åskådare. Att St Mary’s alltid ingår i arenans namn, och inte enbart huvudsponsorns namn, är fansens förtjänst.

Håller du med om denna lista? Om inte, hittar du en tio år gammal lista här. Tycker du att den stämmer bättre? Vi rekommenderar också den här artikeln, på samma tema, även om den inte innehåller någon numrerad lista. 

*och Wales